Onze eindexamenleerlingen werkten de afgelopen weken keihard. Sommigen gingen zelfverzekerd het examen in, goed voorbereid. Anderen ook vol zelfvertrouwen, in de verwachting met minimale inzet het examen zonder probleem te halen. En er waren leerlingen die de eindexamens ingingen op hoop van zegen. Hoeveel van deze leerlingen konden dit jaar examen doen op hun eigen niveau dankzij de onderwijskansenregeling?
In onze samenleving zijn mensen vrij om te worden wie ze willen zijn. Alleen is het helemaal niet zo eenvoudig om de juiste richting in het leven te vinden. Door de eeuwen heen hebben mensen voor levenskeuzes inspiratie gezocht bij heiligen en helden. Aan wie nemen jongeren van nu een voorbeeld? We vroegen het zes havoleerlingen van het Mondriaan College in Oss, en zij kwamen met verrassende antwoorden.
Sinds 1 januari werken Carmelscholen in twee- of drietallen samen op het gebied van bedrijfsvoering. Omdat dit heel Carmel aangaat, heeft de Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad (GMR) er vanaf het begin over meegedacht. In een gesprek met directeur bedrijfsvoering Vincent Assink, kijkt GMR-voorzitter Martin Meulenbeld terug en vooruit. “Vanaf het begin is gezegd: iedereen doet mee.”
Op de foto staat hij in werkkleding, maar voor het interview heeft hij zijn sporttenue toch maar even verruild voor een T-shirt en een vest. Martin Meulenbeld, voorzitter van de Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad van Carmel en de deelmedezeggenschapsraad van het Twents Carmel College locatie Lyceumstraat in Oldenzaal, is in het dagelijks leven docent lichamelijke opvoeding. Een mooie combinatie met medezeggenschap, vindt hij. “Onderwijs is mensenwerk en als we dat goed willen doen, is het belangrijk dat we allemaal op dezelfde manier in de wedstrijd zitten. Van werkvloer tot bestuur. Daar draagt medezeggenschap aan bij.”
Half januari 2025. Plotseling alarmerende berichten in de media: de digitale systemen van scholen, overheidsinstanties en zorginstellingen zijn platgelegd. Met het Normenkader Informatiebescherming en Privacy wil de onderwijssector de eigen kwetsbaarheid verminderen. De ambitie van Carmel is om hiermee eind 2025 op niveau te zijn.
Ook Carmelscholen kregen te maken met zogeheten DDoS-aanvallen, maar via een back-up netwerk kon het systeem in de lucht worden gehouden. De exacte details blijven hier uit veiligheidsoverwegingen onbeschreven. Belangrijk is dat deze constructie heeft gewerkt. “We hadden alles al klaarstaan”, constateert Mervin Willemsz, senior information security officer.
Opeens weet iedereen weer hoe kwetsbaar digitale systemen zijn. Dat vraagt om waakzaamheid, want cybercriminelen zitten niet stil. “Scholen kunnen niet meer zonder die systemen”, weet Marco de Groot, adviseur ICT. Daarom geldt de afspraak dat elke onderwijsinstelling in Nederland in 2027 voldoet aan het Normenkader Informatiebeveiliging en Privacy (IBP). Het doel daarvan, legt een animatie op de website van Kennisnet uit, is “een veilige leer- en werkomgeving voor alle leerlingen en medewerkers”. Waarin systemen bestand zijn tegen aanvallen, zodat persoonsgegevens niet op straat komen te liggen.
Via Somtoday kunnen ouders zien welke cijfers hun kinderen halen. Maar moeten we dat wel willen? Is het niet beter om ze zelf te laten bepalen wat ze thuis wel of niet over hun prestaties vertellen? Het woord is aan het Carmelpanel, dat deze keer reageert op de stelling: ‘Ouders hoeven echt niet meteen elk cijfer te zien’.