Blog Karin van Oort, voorzitter College van Bestuur
donderdag 16 mei 2024
‘Leerlingen uit plattelandsgemeenten hebben een beperkte woordenschat.’ Maar is dat eigenlijk wel zo? Dit is een van de vele mythes die met de Datateam-methode ontkracht werd. Geen aannames of onderbuikgevoelens, maar het daadwerkelijk toetsen van je ideeën en hypotheses aan beschikbare data. De methode is een resultaat van de nauwe samenwerking tussen Carmel en de Universiteit Twente (UT). Geen frustraties meer van wetenschappers die iets onderzoeken waarmee vervolgens niets wordt gedaan. Ook geen frustraties vanuit de praktijk waar je soms alleen een ‘object’ bent in een wetenschappelijk onderzoek en je uiteindelijk niet zoveel kunt met de resultaten. Door het partnerschap tussen Carmel en de UT werken wetenschap en praktijk echt sámen aan (duurzame) onderwijsontwikkeling. Inmiddels al bijna vijftien jaar lang!
Vaak zijn samenwerkingen tussen wetenschap en praktijk maar tijdelijk. Er is een subsidie voor een bepaalde periode, er ontstaat wat moois en na een tijdje verwatert de boel. Doordat Carmel en de UT dankzij een “samenwerkingsovereenkomst zonder einddatum” nu al vijftien jaar zeer regelmatig samenwerken aan onderwijsontwikkeling, ervaren we dat wetenschap en praktijk niet zonder elkaar kunnen. Kennis écht toepasbaar maken voor praktijk, betekent weten wat er speelt en welke vragen er leven. En het levert ons beide wat op: docenten ervaren dat er onderzoek wordt gedaan naar hun belangrijke vraagstukken en krijgen handvatten om hun werk beter te kunnen doen. Maar ook andersom: onderzoekers merken dat hun opbrengsten daadwerkelijk houvast krijgen (en houden) in de praktijk. Het zorgt voor eigenaarschap.
Om deze waardevolle samenwerking te vieren, organiseren we op vrijdag 7 juni een conferentie op de UT. De naam zegt het al: ‘Onderzoek en onderwijs: leren van elkaar’. Hoe verbeter je bijvoorbeeld je leskwaliteit op basis van feedback? Hoe ga je beter om met verschillen tussen leerlingen in de klas? Hoe gebruik je data bij het oplossen van onderwijsproblemen? En hoe zorg je ervoor dat onderwijsinnovaties duurzaam zijn? Zijn dit relevante vragen voor jou? Bespreek dan met jouw schoolleider dat jij vanuit jouw (Carmel)school wil deelnemen aan de conferentie! Naast de interessante workshops én keynotespreker, promoveert onze eigen Carmelcollega Anne Tappel (Marianum) op het gebied van duurzaamheid van onderwijsinnovaties. Dubbel feest én een mooie onderstreping van onze samenwerking.
Op naar de volgende vijftien jaar!
> Lees meer over de conferentie (programma en aanmelden). Fotografie: Annabel Jeuring
Categorieën: Nieuws/ Blogs/ Uitgelicht Tags: College van Bestuur/ Karin van Oort/ Blog Vertoningen: 460