Blog Jan Kees Meindersma, lid College van Bestuur
maandag 23 september 2024
De nieuwe kabinetsploeg heeft deze zomer hard doorgewerkt. Een kleine week geleden was het zover. Het regeerprogramma werd gevolgd door de troonrede en de Miljoenennota op Prinsjesdag. Wat betekent dit voor het onderwijs? En wat vind ik ervan? Ik neem je mee in de voor mij belangrijkste punten.
De onderwijsparagraaf van het regeerprogramma was geen verrassing. Het bleek een keurige uitwerking van het hoofdlijnenakkoord met dezelfde hoofdstukken en paragrafen, nu keurig genummerd. De (sociale) media stonden er afgelopen week al vol mee: veel mensen vinden er wat van. Vooral in het hoger onderwijs is er veel kritiek op de aangekondigde bezuinigingen. Terecht slaan zij de handen ineen om te protesteren.
Kansengelijkheid onder druk Positief is dat er een btw-compensatie komt op leermiddelen, maar ik ben teleurgesteld over het afschaffen van de subsidieregeling voor brede brugklassen. Dit lijkt erop te wijzen dat het kabinet een bewezen methode om kansengelijkheid te vergroten niet verder wil stimuleren. Herstelplan kwaliteit onderwijs Het regeerprogramma introduceert een herstelplan voor de kwaliteit van het onderwijs. Maar als je goed kijkt, lijkt dit plan meer een verzameling van bestaande beleidswijzigingen en veranderingen van de afgelopen jaren. Dat kun je optimistisch kunnen zien als consistent beleid met structurele financiering. Toch vraag ik me af: waarom hebben we een landelijk herstelplan nodig? Hier ligt een grote verantwoordelijkheid voor onszelf. We hoeven niet te wachten op overheidsmaatregelen, als we zelf al jarenlang zien dat onze leerlingen vastlopen in ons onderwijsaanbod vanwege achterblijvende lees- en rekenvaardigheden. Wat is een politiek-neutrale onderwijsmethode? Het regeerprogramma spreekt over de invoering van een ‘politiek-neutrale onderwijsmethode’. Wat dat precies inhoudt, blijft onduidelijk. Wie bepaalt wat politiek neutraal is? Het is belangrijk dat we voorkomen dat de overheid te veel invloed krijgt op welke boeken en lesmethodes we mogen gebruiken. Denk aan Florida, waar steeds meer boeken verboden worden door de overheid. Aandacht voor mentale weerbaarheid Goed onderwijs maakt mensen veerkrachtig en weerbaar, aldus het regeerakkoord. Dat is een prachtige pedagogische opdracht die ik direct wil omarmen. We hebben echt wat te doen als het gaat om jongeren leren omgaan met verandering en tegenslag. Maar of een verplichte meldplicht en het aanstellen van vertrouwenspersonen dé oplossing zijn voor hun mentale welzijn…? Dát vraag ik me ernstig af.
De planbureaus zijn kritisch over het regeerprogramma en vinden dat er te weinig aandacht is voor de lange termijn. Daar ben ik het mee eens. Mijn mening? Regeren is vooruitzien. Laten we binnen Carmel vooral onze eigen langetermijnkoers blijven varen. Fotografie: Annabel Jeuring
Categorieën: Nieuws/ Blogs Tags: College van Bestuur/ Blog/ Jan Kees Meindersma Vertoningen: 670