Column Karin van Oort
woensdag 21 december 2022
De Israëlische schrijver David Grossman won dit jaar de Erasmusprijs 2022. In zijn werk wil hij de mens van binnenuit begrijpen en de ander liefdevol bezien over de grenzen van oorlog en geschiedenis heen. Stichting Erasmusprijs geeft aan zijn kunstenaarschap te willen eren ‘als troost en als leidraad hoe mens te zijn’.
Dit thema kwam naadloos overeen met die van het symposium tijdens het 75-jarige lustrumfeest van het Maartenscollege in Haren/Groningen. Daar sprak de van oorsprong Afrikaanse politicoloog Kiza Magendane over bruggenbouwers: hoe ontmoet je elkaar nu echt? Hij beschreef dat hij als asielzoeker in Nederlands kwam en te eten werd uitgenodigd bij een Nederlandse familie. Daar vond pas de echte kennismaking plaats. Hij merkte op dat er vooroordelen waren over asielzoekers, maar dat gold niet voor hem ‘want hij was anders’. Dit hoorde hij vervolgens in meerdere situaties. Maar: ‘Ik was niet anders dan andere vluchtelingen’, gaf hij aan, ‘het verschil is dan men mij heeft ontmoet, er was een brug’. Het feit dat er een échte, persoonlijke ontmoeting plaatsvond, maakte dat men hem accepteerde. De enige manier om als wereld verder te komen, is om daadwerkelijk de ontmoeting te organiseren.
Vanuit het internationale onderwijs bij het Maartenscollege is ‘jezelf in relatie tot de ander’ een belangrijk thema, zoals dat ook binnen andere Carmelscholen geldt. Juist het vermogen dat David beschrijft, om je te verplaatsen in de ander en in diens schoenen te staan, maakt dat er een daadwerkelijke verbinding ontstaat. Een mooie suggesties volgde vanuit het publiek: nodig met Kerst een vreemdeling uit aan tafel. De vraag die je aan jezelf kan stellen: Wat doe ik elke dag om écht verbinding te maken?
Categorieën: Nieuws/ Blogs Tags: Karin van Oort/ Blog College van Bestuur Vertoningen: 420