Inclusiviteit
donderdag 16 december 2021
Carmel heeft beloofd meer mensen in dienst te nemen die bij het werk een steuntje in de rug nodig hebben vanwege een sociale, verstandelijke of lichamelijke beperking. Scholen willen dat wel, maar weten niet goed hoe. Daar gaat verandering in komen.
‘Aandacht voor alle mensen, dat is iets wat Carmel bindt’, zegt Han Nijboer, rector van Carmel College Salland en lid van het Beraad Werkgeverschap. ‘Inclusiviteit past bij ons. Toch zijn in ons medewerkersbestand sommige groepen uit de samenleving ondervertegenwoordigd. Denk aan mensen die begeleiding, ondersteuning of voorzieningen nodig hebben bij het vervullen van een baan: mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
In een wettelijke regeling, de Banenafspraak, hebben Nederlandse werkgevers zich verplicht om de komende jaren 2,74% van alle uren waarover loon wordt betaald, door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te laten vervullen. Carmelscholen willen dat graag, maar weten vaak niet goed hoe ze dat voor elkaar kunnen krijgen. Veel onderwijsbanen zijn docentbanen en die zijn niet altijd geschikt te maken voor mensen die begeleiding of voorzieningen nodig hebben. ‘Ondersteunend werk biedt meer kansen, maar dat is er niet veel en bovendien besteden we het vaak uit aan leveranciers, zoals schoonmaak, catering en groenvoorziening’, zegt HR-adviseur Margreet ten Holder (bestuursbureau).
‘We zullen dus echt ons best moeten gaan doen om werk te maken van inclusief werkgeverschap’, concludeert Han. Een werkgroep heeft inmiddels geïnventariseerd wat hierbij kan helpen. Zo heeft het College van Bestuur het advies gekregen inclusief werkgeverschap in de periodieke managementgesprekken aan de orde te stellen. Ook is er een bijeenkomst geweest waar alle leidinggevenden van het OOP zich hebben verdiept in mogelijkheden om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een baan te bieden. Voor andere leidinggevenden komen vergelijkbare inspiratiesessies. Daarnaast is voor alle Carmelscholen contact gelegd met het Servicepunt Werkgeverschap in hun regio. Elke school krijgt een contactpersoon die kan helpen met het vinden van geschikt werk en geschikte kandidaten. ‘Maar waar ik het allermeeste van verwacht, is als we ons voortaan bij elke vacature eerst afvragen of die geheel of gedeeltelijk door iemand met een afstand tot de arbeidsmarkt kan worden vervuld, vóórdat we de vacature openstellen’, zegt Han.
Arna Roersma, adjunct-directeur havo/vwo bovenbouw bij Twents Carmel College: ‘Vorig jaar hebben wij voor het eerst iemand met afstand tot de arbeidsmarkt aangenomen, als toezichthouder in ons stiltelokaal. Mét succes, en inmiddels hebben we op deze manier ook een vacature vervuld voor onderwijsassistent bij de beeldende vakken. Momenteel zijn we alweer bezig met een derde project, mede in het kader van het Nationaal Programma Onderwijs: het samenstellen van een pool van externe surveillanten voor de toetsweek, zodat docenten zich op de kern van hun werk kunnen concentreren. Mensen uit de doelgroep van de Banenafspaak aannemen is makkelijker dan het lijkt. In ons geval zorgt het Werkplein van de Gemeente Enschede voor geschikte kandidaten en begeleiding. Wij hoeven alleen te zorgen voor een begeleider vanuit school. Afhankelijk van de functie kost het inwerken meer of minder tijd, maar daarna kost de begeleiding ons hooguit een uurtje in de week. Het verschil met andere kandidaten is dat mensen uit de doelgroep van de Banenafspraak er vaak geen andersoortige taken naast kunnen doen. Maar dat wordt gecompenseerd met loonkostensubsidie. En je begint met een contract voor een halfjaar, dus je kunt rustig kijken of het werkt. Ik voel me inmiddels echt een ambassadeur voor de Banenafspraak. Je werkt hiermee aan gelijke kansen, voor de medewerkers én voor leerlingen, want die zien op deze manier in hun eigen school dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt ertoe doen. Dus overwin je koudwatervrees, ga staan voor wat je vindt, en ga het dóen.’
Meer weten? Mail naar a.roersma@twentscarmelcollege.nl. > Lees ook het artikel 'Verschillen in gender en seksualiteit' > Lees ook het artikel 'Verschillen in taal en cultuur' Tekst: Suzanne Visser, Perspect Fotografie: Marty van Dijken, Van Dijken fotografie en film Visagie: Janny Rison
Categorieën: Nieuws Tags: Inclusiviteit Vertoningen: 1667