Standpunt
donderdag 22 december 2022
Urgentie is voorwaardelijk om een gedragsverandering te realiseren. Zo heeft de coronacrisis ons denken over hygiëne blijvend veranderd én gaf het een nieuwe dimensie aan de discussie over de duurzaamheid van onze gebouwen. De oorlog in Oekraïne en de hierdoor versterkte energiecrisis heeft ons besef van de waarde van vrijheid versterkt, en het denken over energie en klimaat wezenlijk veranderd.
Dichter bij huis, vormden jaren van krimp bij Het Hooghuis dé impuls om na te denken over het slimmer organiseren van onze ondersteunende processen. Daarnaast leidde het tot een structuurvraagstuk. Zo gingen we van een tweehoofdige naar een eenhoofdige centrale directie. De functie van bovenschoolse directeur en die van teamleider A kregen een formele plek in onze structuur. Is hiermee het onderwijs wezenlijk veranderd? Het eerlijke antwoord is nee. Daarvoor is meer nodig dan het aanpassen van structuren en processen. We raken dan óók fundamentele systemen en cultuur. Systemen staan echter redelijk vast, zeker als een gedeelde politieke wil tot verandering ontbreekt. Maar wat kunnen we dan wél?
Carmel is in beweging. De energie is voelbaar om binnen de grenzen van het systeem het optimum te zoeken en onze leerlingen een voorsprong te geven in de wereld van morgen. In een cultuur waarbij ‘je verhouden tot de ander’ en ‘verbinden’ belangrijke waarden zijn. Een urgentie die we samen hebben gecreëerd in de ambities van Koers 2025. Zo ligt er een duidelijke wil om onze collectieve kracht te benutten, handelen we steeds meer in de geest van gedeeld leiderschap en vormen we nadrukkelijker een lerende organisatie. Dat zijn mooie ontwikkelingen!
Daarbij doet zich een aantal dilemma’s voor: hoe verhouden lokale ambities en ontwikkelingen zich tot het grotere, collectieve Carmelgeheel? En wat betekent dit voor de professionele (ontwikkel)ruimte van individuele werknemers en teams? Het sleutelwoord is congruentie. Vanuit een gedragen visie, gezamenlijke ambities, waarden en normen, komen collectieve en lokale belangen en ambities bij elkaar. Een voorbeeld is onze kwaliteitscultuur. Vanuit het gezamenlijke ‘Carmelcollectief’ formuleren we gedragen uitgangspunten die vervolgens lokaal geconcretiseerd en ingekleurd worden. Een mooi voorbeeld van autonomie binnen gezamenlijke kaders.
We hebben zelf de sleutel in handen om samen het optimum te verkennen. Om de kracht van het collectief een nog meer voelbare kracht te laten zijn en tegelijkertijd scherper te krijgen waar de ruimte ligt. Laat dit onderwerp zijn van het goede gesprek!
Jeroen Donders, Rector Het Hooghuis
Werkzaam bij Carmel sinds: januari 2016. Passies: reizen, tuinieren, kinderen, voetbal en muziek. Opleidingen: Qualified Controller, Master of Business Administration. Fotografie: Ron Rutten
Categorieën: Nieuws Tags: Het Hooghuis/ Standpunt Vertoningen: 614