Blog Karin van Oort
maandag 11 november 2019
Op donderdag 31 oktober mocht ik in een discussiepanel zitten in het kader van ‘10 jaar Onderwijsgeschillen’. Met de invoering van de WMS (Wet op de medezeggenschap) is er één organisatie gekomen waar onder andere deze geschillen worden behandeld. Centraal gebundelde expertise kan kwaliteitsverhoging beter ondersteunen. Voor klachten van leerlingen, ouders en medewerkers zijn er diverse instanties, waaronder natuurlijk de onafhankelijke klachtencommissie van Carmel.
De vraag was of het onderwijs juridiseert. We deelden met elkaar de mening dat het aantal conflicten, dat wordt voorgelegd aan de commissies, beperkt is. Geen mens gaat voor de lol een procedure starten, je probeert juist op te komen voor de belangen van je kind of je belang als medewerker. Omdat dit veelal spanning oplevert in de relatie tussen de persoon en de school, is de drempel voor het aangaan van een geschil hoog. Terwijl het soms heilzaam is om een oordeel te krijgen vanuit een onafhankelijke partij. Ook schoolorganisaties proberen het beste te doen voor zowel medewerkers als leerlingen. Als je er dan samen niet uitkomt, kan zowel mediation als het aangaan van een geschil meer duidelijkheid brengen.
Een ander onderwerp was of de Medezeggenschap wel voldoende geprofessionaliseerd is. Tot mijn verbazing kwam daar de simplistische redenering weer naar voren: groot is slecht. In een MR zitten van een kleine school is goed te doen, maar een GMR van grote organisaties “dat kan toch echt niet goed zijn”. Ik voelde me geraakt omdat ik de GMR van Carmel zeer professioneel vind. Mensen krijgen voldoende tijd, maar ook mogelijkheden tot scholing en ondersteuning om een goed gesprek met het bestuur te voeren. Men wordt overal bij betrokken, ook in een vroege fase van beleidsontwikkelingen. We houden elkaar scherp. Ik vind het ook een taak van het bestuur om ervoor te zorgen dat de medezeggenschap goed tot ontwikkeling komt. In mijn beleving is een groot bestuur juist beter in staat om de kwaliteit te ondersteunen. Er zijn veel mensen die ervaring hebben in de MR van hun school en deze meenemen naar de GMR. Ook worden er gezamenlijke MR-studiedagen georganiseerd en de GMR-en van de grote besturen worden uitgenodigd bij de Inspectie van het Onderwijs om over de nieuwste ontwikkelingen te sparren. Dus bij Carmel geldt: groot zijn biedt veel kwaliteit. En dat is niet slecht, maar juist een groot goed.
Categorieën: Nieuws/ Blogs/ Uitgelicht Tags: College van Bestuur/ Karin van Oort/ Blog Vertoningen: 1488