Standpunt
donderdag 16 december 2021
Een gebouw met vrolijke leerlingen, die zich bewegen door onze school in Emmen. Er wordt gelachen, ondeugd uitgehaald, maar ook geleerd. Van en met elkaar. Er is actie. Overal!
Die actie is er ook op een nieuwe plek in onze school, waar sinds 1 augustus van dit jaar 24 leerlingen met ASS (Autisme Spectrum Stoornis) onderwijs krijgen. Leerlingen die tot aan de zomervakantie soms wel en soms ook niet wisten hoe het was om samen te leren en samen plezier te maken op school. Kinderen die nu beleven en ervaren hoe het is om (weer) leerling te zijn. Daar waar het hoort!
Wat is het een lust om te zien dat deze leerlingen in een fantastische curve zitten. Ze ontdekken het onderwijs en hun schoolgebouw elk op hun eigen tempo en ieder met hun eigen dynamiek. Ze durven te ontvangen en krijgen hulp van een zeer bedreven team van onderwijsdeskundigen en medeleerlingen. Ze hebben zelfs hun eigen hulphond mee naar school. De vraag is soms wie sneller leert: de leerling of de totale onderwijsorganisatie. Want wat hebben we hard gewerkt om het inclusieve onderwijs mogelijk te maken met zijn allen. En dat blijven we doen. Hoe dan ook! Op basis van vertrouwen en het geloof dat kennis maar de helft is, en we het elke nieuwe dag weer een beetje beter kunnen doen dan de dag ervoor. We boksen op tegen vooroordelen, percepties en genieten tegelijkertijd van de avonturen en de (onderwijs)reis die deze groep leerlingen met elkaar kan en mag afleggen. Deze vorm van inclusiviteit is op gang gekomen.
Wat een voorrecht dat wij vanuit de samenwerking met het Samenwerkingsverband van Zuidoost Drenthe met deze leerlingen mogen starten. Een gedegen inspectieoordeel en onderzoek gingen daaraan vooraf. Daaruit blijkt dat wij in staat zijn recht te doen aan de verschillen tussen de leerlingen. Door te laten zien en te ervaren dat elke leerling bijzonder is, authentiek mag zijn en recht heeft op onderwijs.
Om hierin samen iets te bereiken, moet ieder voor zich bereid zijn de vooroordelen ‘los’ te laten en vanuit zijn (onderwijs)hart een stapje extra te zetten. Beseffen dat we van en met elkaar mogen leren. Als we met elkaar bereid zijn om er op die manier naar te kijken, we ons realiseren dat we dankzij dat andere perspectief een rijker mens worden, dán groeien we. Op zowel sociaal-emotioneel als op educatief niveau. Van ‘last’ naar lust. Louwien Eising, Rector Carmelcollege Emmen
Categorieën: Nieuws Tags: Carmel Magazine/ Carmelcollege Emmen/ Standpunt Vertoningen: 1494