Blog Karin van Oort, voorzitter College van Bestuur
dinsdag 19 januari 2021
Het is januari, de maand waarin de traditionele open dagen jaarlijks plaatsvinden. Honderden kinderen die tegelijkertijd en samen met hun ouders een school bezoeken. Dit ritueel neemt dit jaar een andere wending. Het is allesbehalve de bedoeling dat hordes mensen tegelijk onze scholen ingaan.
Wat je nu veel ziet is een mooie video, waarbij een drone het gebouw door vliegt en op leerlinghoogte alle hoeken van de school laat zien. Dit levert natuurlijk fantastische beelden op, maar helpt dit echt bij het maken van een goede keuze? Bovendien hebben de groepachtleerlingen de scholen soms al eens van binnen gezien, omdat het een trend is om in groep zeven al een kijkje te nemen. Daarnaast houden scholen online presentaties, waarbij de potentiële leerlingen en hun ouder(s)/verzorger(s) via WhatsApp vragen kunnen stellen. De ene na de andere presentatie volgt, van schoolleiders en docenten, maar ook van leerlingen. Sommige leerlingen kunnen hun school zó goed aanprijzen, dat ze ook prima aan de slag kunnen als autoverkopers 😉.
Je wenst je kind het beste onderwijs toe. Maar welke informatie heb je nou nodig om een goede keuze te maken? Mijn aandacht viel op drie essentiële vragen die je kunt stellen, die wat mij betreft perfect aansluiten bij de kernwaarden van Carmel.
1) Hoe vaak kom je als schoolleider de lessen observeren? 2) Wanneer bezocht je als docent een les van een collega? 3) Wanneer werd jou als leerling voor het laatst gevraagd om feedback?
Het antwoord op deze drie vragen laat namelijk zien hoe je functioneert als team binnen een school. Je leert van en met elkaar, op alle niveaus. Het is niet alleen belangrijk wat jouw intentie is als docent, het draait er vooral om hoe de leerling het ervaart. Hoe wordt het door ze opgepikt en wat doe je met hun feedback? De vragen lijken me een prachtige toevoeging, naast alle ‘standaard’ vragen over tussenuren, protocollen voor dyslexie, slagingspercentages, etc.
Het gaat niet om de status quo, maar om het proces om voortdurend samen te streven naar ‘elke dag een beetje beter’. Ik wens mijn collega’s toe dat ze veel ouders spreken die deze vragen stellen, en dat ze deze vragen met plezier willen én kunnen beantwoorden.
Categorieën: Nieuws/ Blogs/ Uitgelicht Tags: College van Bestuur / Karin van Oort / Blog Vertoningen: 1006