Blog Karin van Oort en Fridse Mobach, College van Bestuur
vrijdag 18 maart 2022
In deze periode waarin de coronamaatregelen langzamerhand voor het onderwijs komen te vervallen, staan we ook bij Carmel weer voor een nieuwe uitdaging. Het corona-crisisteam maakt plaats voor het Oekraïne-crisisteam. Dit team probeert alle vragen en ingewikkeldheden op te pakken, die er Carmelbreed ontstaan door deze situatie. We krijgen allemaal mee dat de mannen in Oekraïne achterblijven om te vechten in de oorlog. Dit betekent dat zo’n 30-50 procent van alle vluchtelingen kinderen zijn en dat veel van deze kinderen onderwijs moeten volgen. Hiervan valt 15-25 procent in de categorie voortgezet onderwijs.
Je merkt dat er op alle scholen veel compassie en inzet is voor de situatie. Zo heeft een van onze scholen in Deventer, waar een leerling zit met familie in Oekraïne, een ophaalactie gedaan om benzinekosten te betalen voor mensen die vluchten. Op andere scholen zijn sponsorlopen om geld op te halen voor Giro555. Bij Carmelcollege Emmen is er inmiddels zelfs een Oekraïense tolk om gesprekken te kunnen voeren. Verder wordt er nagedacht over de inzet van docenten die ook in het Oekraïens les kunnen geven. Het kan best zo zijn dat we een beroep moeten doen op alle docenten die een steentje kunnen en willen bijdragen. Het is niet de eerste keer dat we in zo’n situatie zitten, een vergelijkbare situatie was de oorlog in Syrië.
Het is voor vluchtelingen natuurlijk belangrijk dat zij zo snel mogelijk in een veilige omgeving terechtkomen. Door de demografische krimp van leerlingen hebben we binnen Carmel op sommige plekken te maken met leegstand. In samenwerking met gemeenten onderzoekt het crisisteam de mogelijkheden van huisvesting binnen de lege ruimtes die er ontstaan. Naast haar bestuursfunctie bij Carmel, zit Karin in de Raad van Toezicht van de Pieterskerk in Leiden. De kerk beschikt over een klein hotel, dat dezer dagen wordt omgebouwd tot een vluchtelingenopvang. Hier komen waarschijnlijk twee gezinnen met moeder en kinderen. Om dit ook qua psychologische begeleiding in goede banen te leiden, zijn er hulporganisaties bij betrokken. We worden allemaal uitgedaagd om creatief te zijn en binnen de mogelijkheden een steentje bij te dragen.
Het is mooi dat we met z’n allen in actie komen en wij denken dat er nog veel meer mogelijk is. Binnen Carmel hebben we al enkele isk-locaties (Internationale Schakelklassen), die het gewend zijn om buitenlandse kinderen op te vangen en onderwijs te bieden. Echter zijn dit veel te weinig locaties om alle gevluchte kinderen van een plek te voorzien. Ook andere Carmelscholen/-locaties zijn bereid om leerlingen op te vangen. Maar je kunt mensen die onder deze omstandigheden huis en haard hebben verlaten natuurlijk niet zomaar in een klas zetten. Hierbij komt de expertise van onze isk-locaties natuurlijk erg van pas. Zij delen graag hun kennis binnen ons crisisteam zodat we dit op een zo goed mogelijke manier kunnen organiseren.
Iedere dag zien we beelden en horen we de verhalen, en in iedereen groeit de behoefte om op een manier bij te dragen. Zo is dat ook binnen Carmel het geval. Maar ook in samenwerking met onze omgeving. Kinderen in de isk-klassen krijgen nu vaak voornamelijk taalgerichte lessen. Er zijn natuurlijk ook kinderen die meer baat hebben bij onderwijs in praktijkvakken. Zo heeft het ROC aangegeven te willen helpen met het bieden van meer praktijkgericht onderwijs. Wij doen ons uiterste best om onze handen ineen te slaan voor al die leerlingen uit Oekraïne. Voor elke mens, heel de mens en alle mensen.
>> Op Carmel Intranet is voor docenten een verzameling van lesmateriaal te vinden om de oorlog bespreekbaar te maken in de klas. Deze verzameling is ook te vinden op de website van de VO-raad.
Categorieën: Nieuws/ Blogs/ Uitgelicht Tags: College van Bestuur/ Karin van Oort/ Blog/ Fridse Mobach Vertoningen: 1741