maandag 4 april 2016
Sinds vorig jaar is Het Twickel College in Hengelo, onderdeel van Scholengroep Carmel Hengelo, gestart met de Geo Future School (GFS). Een GFS biedt naast de normale lessen extra activiteiten die voor verbreding en verdieping zorgen op het gebied van aardrijkskunde. Het Twickel College in Hengelo was een van de eerste scholen in Nederland die aanhaakte bij dit initiatief van het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap (KNAG).
Docenten Frans Westerveen, Alice Peters en Dick Elhorst vormen met enthousiasme de drijvende kracht achter de GFS Twickelcollege.'Juist de extra’s maken leerlingen enthousiast. Dat wat je buiten allemaal tegenkomt kun je in twee lesuren per week niet overbrengen in de schoolbanken. Leerlingen die na een excursie met veel veldonderzoek in de Eifel jouw enthousiasme over vulkanische verschijnselen overnemen, dáár gaat de GFS om.', geeft docent Alice Peters aan. 'Op de foto zie je bijvoorbeeld een presentatie van Tim Schuring (Universiteit Utrecht) die op alternatieve wijze de opbouw van Nederland laat zien. Reken maar dat leerlingen ons daarna kunnen uitleggen hoe Nederland er geologisch gezien uitziet.'
Bij de extra activiteiten van het vak aardrijkskunde worden de 21e eeuwse vaardigheden op de proef gesteld. Zo gaan ze gedurende de GFS-modules aan de slag met "grand challenges" (zoals klimaatverandering of energie), waarbij creativiteit (out-of-the-box), kritisch denken en het leggen van multidisciplinaire verbanden om de hoek komen kijken. Een GFS-module bestaat uit nuttige opdrachten, excursies in samenwerking met het bedrijfsleven, veldwerk en zelfonderzoek. Leerlingen werken toe naar een eindopdracht. In deze reis naar de eindopdracht worden de nodige ICT-toepassingen gebruikt, zoals Google Earth en GIS (Geografische Informatie Systemen). Vaardigheden zoals analyseren, presenteren, creëren en evalueren zijn voor de GFS-leerlingen geen onbekend terrein. 'Vanaf volgend jaar kunnen we een erkend GFS-certificaat aanbieden aan leerlingen die de verschillende onderdelen met succes hebben gevolgd', vertelt docent Frans Westerveen. Het certificaat biedt de leerlingen een brede basis voor in hun vervolgstudie én in de toekomst.
De Geo Future School Twickelcollege timmert hard aan de weg om een compleet en uitdagend aanbod te kunnen bieden. Naast onder andere een reeks excursies voor klas 1 tot en met 6 wordt de passie voor het vak zelfs al overgebracht op toekomstige leerlingen. De aftrap van de jaarlijks terugkerende GEObattle (25 november jl.) voor basisscholen in de regio was een groot succes.
Wil je meer lezen over de Geo Future School Twickelcollege en al haar plannen? Check dan de Facebook-pagina GFStwickelcollege of volg ze op Twitter via @GFSTwickelcoll1. Wil je meer weten over de werkwijze van de KNAG Geo Future School? Check dan geofutureschool.nl.
Categorieën: Nieuws Tags: Geo Future School/ toekomstgericht onderwijs/ 21e eeuwse vaardigheden Vertoningen: 6084