Blog Karin van Oort
donderdag 2 juli 2020
Dit is de laatste week dat er leerlingen langs mijn huis naar school fietsen. Het einde van het schooljaar nadert en zeker in regio noord breken de laatste loodjes aan. Als College van Bestuur gingen we afgelopen tijd bij veel Carmelscholen in Nederland op bezoek. Overal zie je dat er enorm hard is gewerkt om oplossingen te bieden voor collega’s en leerlingen in deze coronatijd. Vorige week had ik de Inspectie aan de telefoon, die aangaf dat er geen enkele Carmelschool op het lijstje stond van scholen die nog te weinig fysiek onderwijs verzorgden voor leerlingen. Hij blij, ik blij. Het hart van onze scholen gaat uit naar leerlingen zien en ontmoeten, zoveel als mogelijk is. Maar de faciliteiten verschillen van elkaar: het ene gebouw leent zich voor het ontvangen van halve klassen en in het andere gebouw is dat lastiger. Daarom is het goed om met eigen ogen te zien hoe onze scholen hiermee omgaan.
Zo was ik vorige week in Oss. Aan het begin van het schooljaar ben ik hier ook geweest om te kijken bij het ‘Titus Tussenjaar’. In deze klas zitten kinderen die nog maar de basisschoolleeftijd hebben, maar die meer uitdaging nodig hebben. Soms kampen deze kinderen op de basisschool met nare ervaringen, wanneer andere kinderen opmerken dat zij “anders” zijn. Het was tijdens mijn eerste bezoek al duidelijk te merken dat deze kinderen zich soms wat kwetsbaar voelen. Ze waren zo open, dat ik met veel interesse wilde horen wat het tussenjaar ze had gebracht. Ze hadden een presentatie voorbereid waarin ze over elkaar vertelden hoe ze waren gegroeid. Hartverwarmend om te zien dat de ene leerling over de ander sprak dat hij eerst onrustig was en nu veel beter in staat is om zich te concentreren. Een ander had meer zelfvertrouwen gekregen. Ook lieten ze zien wat ze bij alle vakken hadden geleerd, hoe hun brein werkt en op welke manier ze leren. Ze voelden zich helemaal klaar voor de brugklas! In hun virtuele rugzak kwamen kennis, vaardigheden, persoonsvorming en sociale ontwikkeling samen. Hiermee gaan ze een briljante start tegemoet. Omdat ze groep 8 hadden gemist, was er een enorme behoefte aan een schoolkamp. Dat is natuurlijk een beetje ingewikkeld in deze tijd, maar op het sportterrein van het Titus Brandsmalyceum waren tenten opgezet zodat ze het jaar toch nog feestelijk konden afsluiten.
Zeker in het zuiden van het land heeft Corona flink huisgehouden. Veel mensen zijn in hun nabije omgeving mensen kwijtgeraakt. Ook binnen de Carmelgemeenschap zijn we een collega verloren. In de zuidelijke scholen is het coronavirus dan ook minder ver weg dan in de gebieden waar de impact allemaal wat milder lijkt. En in het nieuwe schooljaar mogen alle leerlingen weer “normaal” met elkaar in de klas zitten. De afstand naar volwassenen is dan nog steeds 1,5 meter. Veel collega’s merkten dat er leerlingen zijn die tijdens het digitale leerproces een groeispurt doormaakten. Soms in een bepaald vak, soms qua zelfstandigheid. Deze opbrengsten willen we zeker behouden na de zomervakantie. Een mooi voorbeeld is de uitspraak van een docent van het praktijkonderwijs in Deventer. Hij gaf aan dat leerlingen bij de algemeen vormende vakken eigenlijk veel meer talent lieten zien dan ze in al die tijd bij zichzelf hadden ontdekt. Het is belangrijk om voor deze leerlingen ook na de zomer sommige zaken digitaal te blijven aanbieden, zodat ze nog meer de ruimte krijgen om deze talenten verder te ontwikkelen.
Het was een bijzonder jaar. Een jaar dat in het geheugen van mensen gegrift zal blijven. En dat merk je ook. Bij veel mensen heeft de adrenaline door de aderen gejaagd om in deze moeilijke tijd het beste te peuteren uit alle leerlingen. Of dit nu op afstand was, tijdens een huisbezoek of weer terug op school. Het is goed dat we een periode van rust voor ons hebben. Iedereen mag nu weer even tot zichzelf komen zodat we over zes weken weer kunnen starten. En waar starten we dan mee? Wat voor een jaar wordt volgend jaar? Wennen we aan “het nieuwe normaal”, of komt het coronavirus ons weer bezoeken? We moeten ons op meerdere scenario’s voorbereiden.
Geniet van je welverdiende rust en kom vol energie weer terug om er sámen een interessant jaar van te maken!
Categorieën: Nieuws/ Blogs/ Uitgelicht Tags: College van Bestuur/ Karin van Oort/ Blog Vertoningen: 2109