woensdag 20 september 2023
Deze maand start de Carmel Academie, een handig professionaliseringsplatform op het intranet van Carmel. Voortaan vind je hier het hele Carmelaanbod voor leren en ontwikkelen overzichtelijk bij elkaar. Maar ook – en dat is nieuw! – aanbod voor en door collega’s. “Leren van elkaar zit in onze genen.”
Het plan voor een professionaliseringsplatform voor heel Carmel komt voort uit de strategische HR-agenda bij Koers 2025. De opzet is bedacht door een Carmelbrede werkgroep, waar naast voorzitter Margreet ten Holder onder andere ook Femke Gerritsen en Henk ter Haar deel van uitmaken. Gebouwd naar het voorbeeld van de huisacademie van het Twents Carmel College, ging de Carmel Academie deze maand officieel live. Een mooi moment om Margreet, Femke en Henk een korte toelichting te vragen.
Margreet: “Klopt! Het is een vindplaats van informatie óver professionalisering. De achtergrond is dat we binnen Carmel heel veel doen om medewerkers te ondersteunen bij het werken aan de gezamenlijke doelen uit Koers. Denk aan het Startbekwaamheidstraject voor docenten die zich willen ontwikkelen tot leidinggevende, of het teacher-leadertraject voor LC- en LD-docenten. Maar ook aan de webinar die de GMR onlangs voor MR-leden organiseerde over het beoordelen van een formatieplan, en een workshop ademhalingstechnieken die we organiseerden onder de noemer van Carmel Vitaal. En dan heb ik het nog niet eens over de leernetwerken, professionele leergemeenschappen, inspiratiesessies, noem maar op.” Henk: “Tot nu toe zag je over al deze activiteiten wel aankondigingen of nieuwsberichten langskomen op het intranet, maar was er geen vaste plek waar je alles terug kon vinden. Daardoor bereikte de informatie lang niet iedereen. Zelf merk ik dat regelmatig. Als teamleider krijg ik veel informatie nog wel mee, maar voor leraren is dat lastiger.” Femke: “En dat geldt zeker voor nieuwe collega’s, die juist willen ervaren wat het betekent om onderdeel te zijn van het grote geheel van Carmel. Ik denk dat de Carmel Academie op dit punt echt verschil kan maken. Naast informatie over professionaliseringsactiviteiten, vind je er ook informatie over interessante Carmelbrede en landelijke regelingen. Van Carmel Loopbaanbeleid OOP tot de Lerarenbeurs en de schoolleidersbeurs.”
Margreet: “Zeker niet. Alle scholen doen ontzettend veel aan professionalisering: op schoolniveau, op teamniveau en individueel. Sommige scholen hebben een eigen huisacademie, andere werken met E-wise. Daar verandert niets aan. Wél nieuw is dat iedereen nu ook de Carmel Academie kan benutten om te leren met en van elkaar.” Femke: “Leren van elkaar zit echt in de genen van Carmel. Op alle scholen vindt professionalisering door en voor collega’s plaats. Dat willen we via de Carmel Academie beter ontsluiten. Daarom vind je er naast Carmelaanbod ook collegiaal aanbod. En kun je er zelf collegiaal aanbod (laten) plaatsen.”
Henk: “Collega’s die een opleiding hebben gevolgd, verzorgen hierover tijdens studiedagen op school vaak workshops voor collega’s. Dan is het toch leuk om dat ook een keer ergens anders binnen Carmel te doen? Bied het aan op de Carmel Academie en kijk wat er gebeurt! En zou het niet mooi zijn als meer mensen gebruik konden maken van bepaalde activiteiten die met Carmelgeld worden georganiseerd? Laatst had een van onze scholen bijvoorbeeld een bekende spreker ingehuurd. Het ging niet over vertrouwelijke onderwerpen en er was in de zaal nog hartstikke veel plek, zodat er makkelijk mensen van andere scholen hadden kunnen aanhaken. Maar omdat we dat soort dingen niet van elkaar weten, gaat die kans voorbij. Dat is toch jammer?” Margreet: “Je hoort ook wel eens dat een training binnen een school niet door kan gaan omdat er net iets te weinig deelnemers zijn. Laat ‘m op de Carmel Academie plaatsen en je komt misschien wél aan het benodigde aantal deelnemers. Dan kan de training doorgaan en je bouwt ook nog aan het kennisnetwerk binnen Carmel.”
Margreet: “Dan kies je de doelgroep die het best bij je past: onderwijsgevend personeel, onderwijsondersteunend personeel of leidinggevend personeel. Daar klik je op en dan kom je bij het Carmelaanbod en het collegiale aanbod dat voor jou interessant kan zijn. Daar kun je je ook aanmelden.” Femke: “Voor leraren is er bijvoorbeeld Carmelaanbod over Basisvaardigheden, Kennis is maar de helft en Toetsing en examinering, en voor onderwijsondersteunend personeel komt er aanbod over onderwerpen uit Samen slimmer.” Margreet: “Behalve aanbod krijg je ook nieuwsberichten, relevant Carmelbeleid en een link naar een kennisbank met publicaties van Carmelmedewerkers te zien. Ook die kennisbank hopen we steeds verder te kunnen vullen.”
Margreet: “Ik ga zeker de masterclasses van het teacher-leadertraject bijwonen. Niet omdat ik teacherleader wil worden, maar omdat die masterclasses altijd heel interessante sprekers hebben die echt verdieping brengen. En de masterclasses staan open voor alle Carmelmedewerkers.” Femke: “Ik kom in mijn werk als programmaleider van AOS-ON veel interessante informatie tegen over landelijke ontwikkelingen en regelingen. Ik denk dat veel collega’s daar iets aan hebben, dus die ga ik zeker delen.” Henk: “Ik zou best een verdiepende scholing over Excel willen volgen, misschien dat er zoiets beschikbaar is in het aanbod voor ondersteunend personeel? Zelf ben ik net klaar met een opleiding contextuele coaching. Als afstudeeropdracht moest ik een workshop maken en op een studiedag voor collega’s uit mijn eigen school verzorgen. Het lijkt me hartstikke leuk om dat ook voor andere Carmelcollega’s te doen. Dus die workshop ga ik zeker aanbieden.”
De Carmel Academie is in ontwikkeling. Heb je opmerkingen, aanbod of vragen? Mail naar carmelacademie@carmel.nl.
Ga op intranet naar Carmelwiki’s > Carmel Academie en doe mee! Tekst: Suzanne Visser Fotografie: Niki Kits-Polman
Categorieën: Nieuws/ Uitgelicht Tags: Vertoningen: 592