Blog Karin van Oort, voorzitter College van Bestuur
dinsdag 10 oktober 2023
Leuk! Ik kwam vorige week aanrijden bij ’t Spant in Bussum en de Carmelvlag wapperde voor het gebouw. Dat voelde als thuiskomen. Bij binnenkomst gonst het al van pitchers die op het ‘Carmel Marktplein’ hun stand opzoeken. De bezoekers druppelen wat later binnen en verzamelen boven om met koffie en thee de dagopening bij te wonen.
We moeten allemaal een beetje wennen aan een markt. Meestal ga je naar een bijeenkomst, waarbij je je van tevoren op workshops inschrijft. Je weet dat twee of drie thema’s jouw interesse wekken en dáár ga je naartoe. De kans dat toeval een rol speelt of dat je geïnspireerd raakt door iets waar je niet naar op zoek bent, die is er niet. De kracht van Carmel was vandaag een markt waar onze ruim zestig pitchende collega’s stonden met uiteenlopende onderwerpen. Denk aan formatief handelen, hoe maak ik een goed formatieplan, ICT-rijk onderwijs, ‘FC Noaber’ over de maatschappelijke diensttijd en de praktijkgerichte havo.
Hoe doe je dat nou op zo’n markt? Zelf moest ik denken aan de lapjesmarkt in Utrecht waar ik veel kwam. Ik zocht fluweel, maar ondertussen keek ik naar alle stoffen en voelde ik aan de verschillende materialen. Plottwist: ik ging niet alleen naar huis met fluweel, maar nam ook wat katoen en linnen mee. Deze markt was vergelijkbaar: je raakt geïnspireerd en neemt dus méér mee naar huis. Je laat je verrassen door onderwerpen waarvan je meer wilt weten, ontmoet collega’s die je anders niet snel zou ontmoeten en je hoort verhalen waar je nieuwsgierig van raakt.
Bij iedere pitch stond een bordje met onderwerp, de samenhang met Koers 2025 en de contactgegevens van de pitcher. Had je die dag geen tijd? Dan kon je een foto maken van zo’n bordje en op een later moment contact opnemen met die ene collega uit bijvoorbeeld Oss, Haren of Enschede.
Heel eerlijk: de organisatie vond het best spannend. Je geeft een groot deel uit handen. De bezoeker schrijft zich zelf in, onthoudt alles zelf, zoekt zelf de weg aan de hand van de borden, etc. Maar op de een of andere manier stroomt de energie als onderwijsmensen samenkomen. Mensen vinden elkaar snel en zijn heel geïnteresseerd in elkaars ontwikkelingen.
Ik sprak een pitcher die het jammer vond dat zijn onderwerp op de dag zelf niet zoveel belangstelling kreeg. Maar er was toch winst, want hij had wel twaalf nieuwe contacten genoteerd in zijn boekje. Dat is precies waarvoor deze dag was bedoeld. We luisterden eens niet naar een buitengewoon intelligente John Hattie. We lieten ons ook niet inspireren door een voorstelling van Roek Lips. Maar we zochten zelf actief contact en verbinding met onze eigen collega’s. De kracht van Carmel!
Zelf heb ik veel boeiende pitches bijgewoond. Over ‘Train de trainer’, een traject over kansrijk onderwijs. Hoe bevorder je, in een pedagogisch-didactische omgeving, de kansrijkheid van je leerlingen? En wat heb je daarvoor nodig in de school? Ook ging ik naar ‘Praktijkgerichte havo’, waarbij leerlingen een dag in de week praktijkgericht onderwijs krijgen. Denk aan het aanleren van vaardigheden, maar ook het oprichten van een politieke partij of het starten van een onderneming. Aan het eind van de dag ging ik geïnspireerd huiswaarts met een hoop nieuwe contacten. Aan de andere aanwezigen vraag ik: En jij? Welke pitch of workshop heeft jou geïnspireerd? Benut de kracht van Carmel en neem nog eens contact op met die ene collega om nog meer inspiratie te delen!
Categorieën: Nieuws/ Blogs/ Uitgelicht Tags: College van Bestuur / Karin van Oort / Blog Vertoningen: 470