Zomertijd en die ene zwaluw...

Zomertijd en die ene zwaluw...

23 maart 2021

Vroeger had ik een voetbaltrainer die ongeneeslijk optimistisch was. Ook al stonden we mijlenver achter de koploper, we moesten – zei hij vóór de wedstrijd in de kleedkamer – ons aan de "laatste strohalm" vasthouden. We waren na zijn gloedvolle betoog opgeladen om de strijd weer aan te gaan.

Nu we de verkiezingen met de nodige beloften achter de rug hebben, is het voor mij echter even zoeken naar hoop. Met, naast D66, twee winnende partijen die bijvoorbeeld de klimaatverandering ontkennen of de gevolgen voor het klimaatakkoord niet willen laten doorberekenen, is het voor mij nog maar de vraag of we de goede richting uitgaan.

Toch willen we als mensen altijd weer op zoek naar lichtpuntjes en hoop. Dietrich Bonhoeffer, theoloog en naamgever van mijn school, sprak over hoopvol leven: "Optimisme is in wezen geen houding tegenover de situatie van het ogenblik, maar een levenskracht. Het is de kracht om te hopen als anderen het opgeven." *
Het spreekwoord zegt dat één zwaluw nog geen zomer maakt. Maar toch gaat aanstaand weekend de zomertijd in. Laat dit een voorbode zijn van heel veel hoopvolle ontwikkelingen. Of zoals mijn voetbaltrainer het vroeger aan ons meegaf: laten we in ieder geval die strohalm goed vastpakken. 


Peter van Lange, docent

*Uit: prof. F. de Lange (2021), Eindelijk volwassen, de wijsheid van de tweede levenshelft
 

Box typeimage-with-border
Box colorwhite
Box sizesmall
Tegel summary