Passie!

Passie!

Burçak Sikar, docent Engels op Het Twickel College Hengelo

13 januari 2020

‘Of je nu voor de klas staat of op een podium, je moet je publiek weten te pakken. Daar zit mijn passie, daar zit de overlap tussen wat ik doe op school en in de muziek. Ik houd van het werk op school, ik wil dat leerlingen na de les met een glimlach de deur uitgaan. Docent zijn is wel een drukke baan. Vier dagen per week is voor mij ideaal. Dan kan ik mijn werk op school goed doen en is er ook rust en ruimte voor mijn muziek.

In 2015 tekende ik in Turkije mijn eerste platencontract. Sindsdien heb ik clips opgenomen, singles uitgebracht, getourd. Vorig jaar heb ik voor het eerst in Nederland een single uitgebracht: ‘Divas on the dance floor’. Het was mijn publieke coming out. Ik heb lang met mijn identiteit geworsteld. Maar toen ik besloot: nu kom ik ervoor uit, gebeurde er van alles. Media pikten het op, ineens stonden we op de Dam tijdens de afsluitende party van Pride! Het voelde als een bevestiging: het is goed om te laten zien wie je bent.

Iedereen mag zichzelf zijn, niemand kan voor jou bepalen hoe je je voelt. Dit draag ik ook uit in mijn werk op school. Als ik zie dat een leerling buiten de boot valt, zal ik dat niet laten gaan. Ik ben Turks en gay; ik weet wat het is om te verbergen wie je bent. Daarom wil ik stáán voor tolerantie en diversiteit.’

Momenteel werkt Burçak aan een liedjesprogramma over coming out, identiteit en cultuur waar hij het theater mee ingaat. Kijk en luister naar zijn muziek op YouTube (‘Burcak’).

Box typeimage-with-border
Box colorwhite
Box sizesmall
Tegel summary