Kijkje in de keuken

Kijkje in de keuken

12 oktober 2022

Een rood bolletje boven in mijn scherm vertelt me dat ik mail heb: ‘Mijn klas is mee naar de keuken voor een gezonde maaltijd!’ Kijk, hier word ik nou blij van. Een spontane actie naar aanleiding van een nieuwsbrief over de Gezonde School, met speciale aandacht voor het Nationaal Schoolontbijt. Op een in de mail bijgevoegde foto is te zien dat leerlingen in één van onze mooie keukens met allerlei etenswaren in de weer zijn om een gezonde maaltijd te bereiden en ook te nuttigen. Enthousiasme en betrokkenheid spatten ervan af. Zo wil je toch graag met je leerlingen bezig zijn?!

Gezonde School

Wij weten allemaal dat een gezonde leefstijl voor onze leerlingen erg belangrijk is. De coronaperiode heeft ons nóg meer duidelijk gemaakt hoe essentieel het is om voor en met leerlingen een gezonde leefstijl te creëren. Hieraan willen we vanuit het Twents Carmel College een bijdrage leveren. Rond het thema ‘Gezonde School’ gebeurt er al een en ander op onze scholen. In lessen komen onderwerpen aan bod zoals voeding, en het belang van bewegen en sport. Ook in het programma ‘Actief na school’, dat na de herfstvakantie op De Thij van start ging, heeft bewegen een prominente plaats. Logisch toch, of niet?

Hoenderhok

Even een knuppeltje in het hoenderhok. De meningen zijn namelijk best verdeeld. Wat hoort waar ‘thuis’. Wat mogen we verwachten van ouders en verzorgers, en wat is aan school? Zo kreeg ik vandaag een mail over een EHBO-cursus voor leerlingen. Op zich mooi om zo’n project op te tuigen voor bijvoorbeeld de tweedeklassers. Maar hoe, wanneer en door wie? Zien we dit als inleveren van les- of mentortijd, nemen we dit op in vakoverstijgende projecten of laten we dit soort activiteiten bij ouders/verzorgers?

1001 meningen 

Net als voor leerlingen die tegenwoordig kunnen kiezen uit 1001 profielen, vervolgopleidingen en banen, is voor ons in het onderwijs het aanbod van activiteiten groot. En daarmee ook het aantal te maken keuzes. Leerlingen hebben hier overigens wel een mening over. Nouja, 1001 meningen. Hierover vertel ik een andere keer graag meer in kader van de opdracht ‘Droomschool’. Met elkaar de keuken in vonden ze in ieder geval top!
 

Elies Schledorn, docent levensbeschouwing en mentor 

Box typeimage-with-border
Box colorwhite
Box sizelarge
Tegel summary