Ieder mens is een influencer

Ieder mens is een influencer

26 oktober 2020

Tegenwoordig kom je op sociale media menig influencer tegen. Influencer in de betekenis van een invloedrijk mens, die via sociale media veel mensen kan beïnvloeden. Iemand met een grote aanwezigheid en met een publiek dat naar hem of haar luistert. Ze maken daarbij een persoonlijke connectie met hun volgers.

Denk hierbij aan vloggers, die vlug even een reactie geven. Die zomaar even zeggen wat hij of zij van iets vindt. Vluchtig en veelal oppervlakkig, niet gespeend van enige achtergrondinformatie. Geen behoefte om de nuance te zoeken. Alleen maar scoren met je mening, al dan niet gebruikmakend van een complottheorie, die nu wel even goed uitkomt.
Het voelt bijna alsof het vrienden zijn, naar wie je luistert en van wie je – misschien soms wel klakkeloos – bepaalde keuzes overneemt.

Vroeger spraken we wel eens van ‘kuddebeesten’ die gedachteloos achter de massa aanliepen. Tegenwoordig krijg ik dit beeld ook weleens bij de term ‘volgers’. Toch is ieder mens uniek, ieder mens anders en niet gelijk, maar wel gelijkwaardig. Daarbij heeft hij de mogelijkheid zijn eigen identiteit vorm te geven.Ieder mens waarmee je omgaat kan je het goede laten zien of laten ontdekken. Dat kan je oma zijn, dat kunnen je ouders zijn of die originele out-of-the-boxdenker bij jou in de klas. Mensen die dicht bij je staan en die je in de meest letterlijke zin van het woord kunnen aanspreken. Het zijn voor jou inspirerende personen die je kunnen raken en misschien ook wel kunnen aanraken.
Deze mens kan je helpen herinneren om weer te worden wie je wás, bént en misschien ook wel kan stimuleren in wie je wilt zijn of worden.

Ja, ieder mens kan een influencer zijn.

Peter van Lange, docent  

Beeld: Expositie Stefan Venbroek (te zien van 3 oktober t/m 22 november 2020 in de Bergkerk in Deventer).
 

Box typeimage-with-border
Box colorwhite
Box sizesmall
Tegel summary