Het kan/moet anders

Het kan/moet anders

8 september 2020

In de tijd dat Corona alleen nog maar een biermerk was, had ik je keihard uitgelachen, als je mij had verteld dat de afgelopen maanden er zo uit zouden zien. Maar toen kwam het moment dat Rutte in zijn toespraak vertelde dat de scholen toch echt dichtgingen. Dit zorgde voor lichte paniek bij mij, want hoe zou ik de komende tijd les volgen en hoe moest het nu met de PTA-week die eraan kwam?  

Als ik nu terugkijk vind ik het bewonderingswaardig hoe snel de online lessen zijn opgepakt. Ik vond de eerste weken erg prettig, omdat je minder lesuren had en ook tussen de lessen door tijd had om je huiswerk te maken. Alleen zoals gewoonlijk in het onderwijs werd de verandering weer teruggedraaid, waardoor we soms wel zeven lesuren via Teams hadden. Daardoor kregen we het juist extra druk, omdat we naast de lessen ook nog eens dood werden gegooid met deadlines. Maar ik heb gemerkt dat de urennorm helemaal niet noodzakelijk is. Een goede uitleg van tien minuten levert namelijk meer op dan een docent die zichzelf graag een uur lang hoort praten. Leerlingen zijn dan eerder klaar met school, waardoor we ook nog een sociaal leven naast school kunnen leiden. 
Maar toen de scholen weer opengingen merkte ik wel dat ik mijn klasgenoten en de interactie met de leraren had gemist. Het was alleen wel heel onhandig dat ik tijdens bepaalde digitale lessen weg moest om naar school te gaan, waardoor ik soms noodzakelijke lesstof miste. 

Voor iemand zoals ik, die totaal niet flexibel is, was het niet de meest makkelijke tijd. Ik kreeg namelijk bijna elke week een ander rooster. Dan was ik net gewend, kreeg ik weer wat anders. Ik ben blij dat het ernaar uitziet dat de regelmaat terugkomt, alleen hopelijk met een stuk minder uren. Misschien is het een goed idee om toe te gaan passen wat we in deze tijd hebben geleerd. En zoals Rutte al zei in zijn toespraak zouden leerlingen, leraren en directie hierover mee kunnen denken. Want in de coronatijd is gebleken dat het anders kan en het lijkt me zonde om weer terug te gaan naar de oude situatie.

Lieke van de Ven, leerling Bonhoeffer College 

Box typeimage-with-border
Box colorwhite
Box sizesmall
Tegel summary