Een dingetje

Een dingetje

10 maart 2019

Over een paar maanden is het zo ver: pensioen! Natuurlijk verheug ik me erop. Geen verplichtingen meer, geen nakijkwerk, tijd genoeg om al die dingen te gaan doen waar ik al jaren niet aan toekom. Maar dit laatste schooljaar heeft de overgang er niet makkelijker op gemaakt. Hoe het precies komt weet ik niet, maar alles zit mee en alles loopt op rolletjes. Vriendelijke leerlingen, goede resultaten, een fijne sectie en heel belangrijk: kleine klassen. 33 leerlingen in 6 vwo en 35 leerlingen in 4 vwo, dat betekent vier klassen van rond de 17 leerlingen. Sorry collega’s. Ik ga elke ochtend fluitend naar school. 

Het enige minpuntje is het lokalenrooster. Verder heb ik werkelijk niks te klagen. Zelfs mijn mentorklas is bijgetrokken. Vorig jaar had ik er mijn handen vol aan. Een trio verwende kinderen, respectloos gedrag, veel geklets, slechte werkhouding, gedoe met telefoons. Dit jaar is het langzaam beter geworden. Een paar meisjes vroegen onlangs tot mijn grote verbazing of ik volgend jaar nog één jaar please please please hun mentor wilde zijn. Hoe lief is dat en hoe snel kan het gaan. 

Kennen jullie het vrijdaggevoel? Het is wat stiller op school, weinig schoolleiding, minder collega’s, een gevoel van vader en moeder zijn niet thuis, weekend in het verschiet, in de grote pauze in het zonnetje op het dakterras en samen de bel niet horen, mijn adrenalinegehalte inmiddels op een zodanig niveau dat ik de hele dag energiek door school loop. Ik kan de hele wereld aan. Kijk, dat gevoel heb ik nu het hele jaar al een beetje. Elke dag vrijdag. 

Het gevolg is dat ik steeds meer opzie tegen het afscheid. Het idee dat ik al mijn aardige collega’s en al die aardige leerlingen van de ene op de andere dag bijna nooit meer zal zien, komt me volkomen onwerkelijk over. Waarom gaat een mens eigenlijk met pensioen? Ik ga ze missen, realiseer ik me, echt missen. Nee, dat afscheid straks in juli, dat wordt nog wel even een dingetje. 

 

Jos Baack, docent

Box typeimage-with-border
Box colorblue
Box sizesmall
Tegel summary