Carmel
Twitter LinkedIn Facebook YouTube
Open Search 
  • Menu
Open Search 
  • Carmel
    • Organisatie
    • Vacatures
    • Identiteit
    • Thema's
    • Contact
  • Nieuws
    • Nieuws en publicaties
    • Carmel agenda
  • Scholen
  • Werken bij
    • Jouw sollicitatie
    • Arbeidsvoorwaarden
    • Loopbaanbeleid
    • Ontdek de kracht van Carmel
    • Opleidingsscholen
    • Vacatures
  • Intranet
  • Home
Close
Nieuws » Nieuws en publicaties
  • Nieuws en publicaties
  • Carmel agenda

Zoeken in nieuws

 
Zoeken
Samen staan we voor goed onderwijs

Samen staan we voor goed onderwijs

Brief van College van Bestuur aan alle Carmelmedewerkers

dinsdag 14 januari 2020

Samen staan we voor goed onderwijs en ieder draagt z’n steentje bij. Het College van Bestuur legt uit hoe zij aankijkt tegen noodzakelijke onderwijsveranderingen, stakingen, cao en besteding van convenantsgelden. Lees er meer over in onderstaande brief die naar Carmelmedewerkers is verstuurd.

Beste Carmelmedewerker, 

Samen staan we voor goed onderwijs. In al onze Carmelscholen streven we ernaar om onze leerlingen zoveel mogelijk kansen te bieden. Om zich te ontwikkelen tot volwassen en verantwoordelijke mensen, met een goed ontwikkeld moreel kompas, die zelfstandig hun weg vinden in de wereld en daar hun bijdrage aan leveren. We zien iedere leerling als mens binnen een gemeenschap, en onze Carmelscholen bieden hen een plek om te samen met anderen te leren, te ontdekken en te groeien. Onze visie op onderwijs is vastgelegd in Koers 2020 en geworteld in onze gezamenlijke waarden en historie.  

Toch voelen we dat de dagelijkse werkelijkheid in de praktijk soms wringt met dat wat wij nastreven. Carmelscholen zijn geweldige scholen waar elke dag aan beter onderwijs wordt gewerkt en veel moois gebeurt. Maar we weten óók dat onze leerlingen vaak minder gemotiveerd zijn, dat we leren nog onvoldoende contextueel maken, we nog niet genoeg maatwerk leveren en onze docenten steeds meer werkdruk ervaren. Carmelscholen verschillen daarin (gelukkig) niet van andere scholen. Maar wij weigeren dat te accepteren als een voldongen feit. We leggen ons er niet bij neer “dat het nou eenmaal zo is”. Maar dat betekent wel dat we verder en groter moeten denken dan alleen onze eigen stichting, onze school of onze locatie.  

Het Nederlandse onderwijsstelsel wringt. Er is daarom groot onderhoud nodig aan het Nederlandse onderwijssysteem. Om ervoor te zorgen dat alle leerlingen en studenten de kans krijgen het beste uit hun talenten te halen. En om er zeker van te zijn dat werken in het onderwijs aantrekkelijk blijft. Zoiets vraagt veel overleg en is een kwestie van een lange adem, maar iedereen voelt de noodzaak.  

Naast investeringen door de overheid vraagt zo’n verandering vooral om een heldere richting voor de toekomst. In een met veel partijen af te sluiten onderwijspact moet de basis hiervoor worden gelegd. Het PO, VO, mbo, hbo en Universiteiten hebben de afgelopen tijd intensief overlegd over keuzes over de richting van de aanpassingen aan het onderwijssysteem en het onderwijs. En welke investeringen dat vraagt, vanuit onszelf maar ook vanuit de politiek en overheid. We zijn er trots op je te kunnen verzekeren dat Carmel actief heeft bijgedragen aan de totstandkoming van dit brede onderwijspact. We verwachten dat het pact zeer binnenkort gepresenteerd wordt, en uiteraard laten we je dan weten waar je het kunt vinden. Natuurlijk is er daarna nog heel veel werk aan de winkel, maar het begin is er en we gaan dat samen verder vormgeven.  

Over werk gesproken… Werken met jongeren, lesgeven op de middelbare school is een prachtig vak dat ertoe doet. Mogen werken met kinderen in een vormende levensfase biedt veel, maar vraagt ook veel. Hoe de belasting van dat werk wordt ervaren verschilt van mens tot mens. Ruimte en vertrouwen zijn nodig om aan die verscheidenheid tegemoet te komen. Dat vraagt onder meer aanpassing van de CAO VO, die zou meer kaders moeten geven en minder voorschriften. Want alleen dan ontstaat in de uitvoering ervan ruimte om recht te kunnen doen aan verschillen. 

In de zogenaamde inzetbrief van de werkgevers voor de cao-onderhandelingen is dat nader beschreven. Aantrekkelijk werk met aantrekkelijke voorwaarden gaat over méér dan een goed salaris, maar de salarisontwikkeling moet natuurlijk wel gelijke pas houden met andere sectoren om concurrerend te blijven op de arbeidsmarkt. Toename van ontwikkeltijd draagt bij aan de ontwikkeling en kwaliteit van het onderwijs en maakt het vak mooier. We zetten erop in dat extra ontwikkeltijd geen sigaar meer uit de eigen doos is zoals bij de afgelopen cao het geval was, maar dat extra ontwikkeltijd structureel extra financiële investeringen in het onderwijs vragen. Meer ontwikkeltijd past ook goed bij de strategie en visie van Carmel, waarbij we doorlopende professionalisering nastreven en professionele leergemeenschappen vormen voor verschillende groepen.  

Onder de kreet ‘Investeer (structureel) in onderwijs’ roept de vakbond Aob op tot een staking op 30 en 31 januari: minder werkdruk, voldoende collega’s en een fatsoenlijk salaris. De staking betreft een zogenaamde ‘politieke’ staking en is bedoeld om het kabinetsbeleid te beïnvloeden. Wij hebben begrip voor het doel van de actie, omdat ook wij ons via de routes die ons ter beschikking staan hard maken voor structurele investeringen in het onderwijs. De oproep voor een staking is echter de verantwoordelijkheid van de bonden. En natuurlijk mogen medewerkers in het onderwijs op basis van het stakingsrecht het werk neerleggen.  

Voor ons als Carmelbestuur en werkgever geldt dat voor een staking als deze het principe ‘geen arbeid, geen loon’ van toepassing is, zoals vastgelegd in het Burgerlijk Wetboek en de CAO VO. De Minister heeft echter aangekondigd dat schoolbesturen niet zullen worden gekort op de bekostiging voor de niet gewerkte uren, waardoor het van rechtswege ingehouden loon een financieel voordeel voor Carmel oplevert. Wij hebben besloten dat we dit bedrag als gift zullen overmaken aan Stichting Leergeld, om daarmee bij te dragen aan het verkleinen van de kansenongelijkheid van leerlingen.  
Natuurlijk gelden voor de registratie van stakers en de administratieve werkwijze nog steeds de richtlijnen die we afgelopen november met jullie gedeeld hebben. 

Wat we verder nog met je willen delen is het volgende. Op 6 november 2019 hebben vakbonden, de koepels (PO-Raad en VO-raad) en de Minister na intensieve lobby een convenant gesloten. Het voortgezet onderwijs krijgt eenmalig 150 miljoen euro extra. Scholen kunnen deze extra middelen uitgeven aan bijvoorbeeld meer ontwikkeltijd, werkdrukverlichting, begeleiding van startende leraren, begeleiding van zij-instromers, onderwijsinnovatie of maatregelen om een oplossing te bieden voor arbeidsmarktvraagstukken. Deze convenantsgelden worden niet ingezet voor de nieuwe cao en zijn daarmee min of meer vrij besteedbaar. De wijze van besteding vindt met actieve betrokkenheid van het onderwijzend personeel plaats. Vanzelfsprekend gaan we dat ook binnen Carmel zo doen, nadere informatie daarover volgt. 

We willen deze brief graag eindigen met de boodschap waarmee we hem begonnen: samen staan we voor goed onderwijs. Ieder draagt daar vanuit zijn of haar rol maximaal aan bij. De ene keer is dat meer op de achtergrond, en soms juist heel erg zichtbaar. Door te staken kun je het belang om te investeren in het onderwijs zichtbaar maken en op de kaart zetten bij de politiek. Die keuze is aan jou. Wij, als bestuurders van Carmel, zullen in elk geval op verschillende manieren en aan diverse tafels (VO-raad, Ministerie van OCW, cao-overleg) doorlopend lobby blijven voeren voor structurele investeringen in het onderwijs en groot onderhoud aan het onderwijssysteem. We doen het samen, vanuit onze passie voor ons werk en voor de toekomst van onze leerlingen! 

Met vriendelijke groet, 

College van Bestuur Stichting Carmelcollege, 
Karin van Oort en Fridse Mobach

Categorieën: Nieuws/ Uitgelicht
Tags: College van Bestuur / staking / onderwijsveranderingen / cao
Vertoningen: 1173

Categorieën

  • RSS Expand/Collapse Nieuws (240)
  • RSS Expand/Collapse Carmel Magazine (10)
  • RSS Expand/Collapse Jaarverslag (8)
  • RSS Expand/Collapse Carmel Publicaties (6)
  • RSS Expand/Collapse Blogs (69)
  • RSS Expand/Collapse Carmel Video's (0)

Tags

Blog Carmel Magazine College van Bestuur Karin van Oort #stelling Kennis is maar de helft Peter van Lange Fridse Mobach column Ruimte in verbinding Kennismakingskatern Carmel Award jaarverslag Raad van Toezicht Carmel Award Profielwerkstukken
Naar boven

Bezoekadres

Drienerparkweg 16
7552 EB  Hengelo (OV)

Postadres

Postbus 864
7550 AW  Hengelo (OV)

Telefoon

Telefoon: 074 - 245 55 55
Fax: 074 - 243 02 44

Privacy statement

E-mail

Algemeen: info@carmel.nl
Pers: f.hoogendijk@carmel.nl

Meer contactgegevens

Twitter LinkedIn Facebook YouTube
Inloggen
Naar boven